Banner
Banner
Banner
Banner

VALL D'ALBAIDA  

El Consell declara com a BIC a les Danses de Bocairent

DANSES BOCAIRENT BIC
El Ple del Consell ha aprovat els decrets pels quals es declaren bé d'interés cultural immaterial les Danses de Bocairent i la Moixiganga de Titaguas. La tramitació d'ambdós expedients va començar el passat 19 de febrer amb les seues respectives resolucions d'incoació i van concloure en la declaració com a BIC després de concedir-se tràmit d'audiència als ajuntaments de Bocairent i Titaguas i rebre informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, de la Universitat Catòlica de València i de la Universitat de València.

Els decrets justifiquen que tant les Danses de Bocairent com la Moixiganga de Titaguas són un exemple de les expressions tradicionals del poble valencià, i que els seus valors històrics i etnològics han de ser reconeguts mitjançant la declaració d'aquestes com a béns d'interés cultural immaterial.

En concret, la celebració de les Danses de Bocairent està documentada des de l'inici del segle XVII i es realitzaven a final d'estiu.
Des de 1982 es ballen les cinc nits que van del 23 al 27 d'agost. L'escenari principal és la plaça Major de la localitat, on, fins a la introducció de l'enllumenat elèctric, es ballaven a la llum de dues grans fogueres. A partir de 1925 s'incorpora a la celebració la instal·lació de la il·luminació de tipus ornamental i la barraca, una caseta desmuntable que simula una tradicional barraca valenciana.

La celebració està precedida d'una sèrie d'esdeveniments previs els mesos de juliol i agost, com la presentació del programa, la proclamació de la clavariessa, les dansetes o la cavalcada, que culminen amb les cinc nits de danses del 23 al 27 d'agost.
Les danses es ballen a ritme de dolçaina i tabalet i mantenen tota una estructura tradicional d'itinerari, música i indumentària dels balladors i balladores.
Banner
Banner
Lun Mar Mie
comarcal.net. guía intercomarcal d’actualitat i comunicació. L Alcoia · El Comtat · La Vall d´Albaida · La Foia de Castalla
Copyright © 2008 comarcal.net. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
web design nandroid