Banner
Banner
Banner
Banner

ESPECIALES  

XXXII ANYS DE TROBADES D'ESCOLES EN VALENCIÀ

Ja són 32 anys que celebrem les Trobades d'Escoles en Valencià. La primera trobada es va convocar quan molts no havíeu nascut o érem escolars. Encara que els temps han canviat, la raó de ser i l'esperit de les trobades és el mateix, reivindicar de forma lúdica i festiva la presència de la llengua a l'escola i a la societat, per a poder estudiar, treballar i viure plenament en valencià. 
Enguany, Benilloba va acceptar el repte de ser el poble amfitrió de la Trobada (vint anys després de la primera). I la veritat és que han aconseguit fer un bon equip i treballar de valent. Només recordaré algunes de les activitats prèvies i les que encara ens queden fins el dia de la Trobada. 

Les activitats prèvies han potenciat el coneixement dels pobles de la nostra contrada, amb les rutes "Conéixer". Conéixer Benifallim, Conéixer Gorga, Conéixer Alcoi, Conéixer Balones, Camí entre pobles Penàguila, Benasau, Alcoleja, i la ruta de l'1 de juny, Conéixer Benilloba. Unes rutes que combinen la descoberta del territori (paratges, sendes, curiositats) i la història, divulgatives i per a tots els públics, amb gran èxit de participació. 

També hem continuat una activitat ja consolidada de la Coordinadora pel Valencià, la "VI Trobada de Contacontes de Penàguila". Un homenatge anual a la figura de l'escriptor Enric Valor i una prova de vitalitat de la força de les nostres històries. No debades, el lema de les Trobades del 2019 és "Som i serem paraules", en record al lexicògraf Francesc Ferrer Pastor. A més a més, hem estrenat el "Premi d'Etnobotànica Joan Pellicer", que es va lliurar en una ruta etnobotànica que organitzàrem per l'Orxa, i que cada any, buscarà un poble diferent per descobrir, lliurar el premi i retre homenatge al nostre home de les plantes. 

Benilloba s'ha convertit en capital educativa de l'Alcoià i el Comtat, amb el lliurament del Premi Sambori, en què l'Auditori es va plenar de gom a gom d'alumnes i familiars. Vora 3000 participants, només a la nostra comarca, i 75.000 en tot el País Valencià; El Festitro, la trobada musical d'estudiants, va aplegar una multitud als carrers de Benilloba, on no hi cabia ni una formiga. I encara queda la festa grossa de la Trobada pel Valencià, el dia 8 de juny, on participaran més de quaranta centres educatius i altres tantes associacions culturals, amb una afluència anual d'unes 10.000 persones. La vespra de la Trobada, la vesprada del 7 de juny, esteu tots convidats al concert a l'aire lliure de Pep Gimeno "Botifarra" a Benilloba. El dia de la Trobada, a més dels tallers dels centres educatius i entitats culturals, hi haurà un programa d'allò més variat: contacontes i titelles a càrrec de la companyia teatral Disparatario, concert de Dani Miquel, Correfocs dels Dimonis Rafolins de l'Alqueria d'Asnar i concert dels grups Allioli i Cactus. 

Tantes activitats no serien possible sense l'equip de persones que es forma cada any, la comissió de trobada. Representants de tots els centres educatius de la comarca, però sobretot, del poble amfitrió, que treballen de valent perquè la trobada siga, com tots els anys, un èxit. Les Trobades d'Escoles Valencianes s'han consolidat com un referent del que som i del que aspirem a ser, una festa per la llengua i l'educació. Però també un crit per recordar el model d'escola que volem, democràtica, plural, innovadora i en valencià. A tots els que vos heu implicat, mestres, famílies, ajuntaments, universitats, associacions i particulars, vos done les gràcies en nom de la Coordinadora pel Valencià. Com també a totes les persones que heu assistit o assistireu encara a qualsevol dels actes de la Trobada.   

Francesc Gisbert
8 DE JUNY DIA DE LA TROBADA

• 10-13:00 h. Fireta, unflables i jocs populars a la Plaça l’Omet.
• 10:30 h. Cercavila des de l’Ajuntament fins l’escola.
• 11.00 h. Inauguració del mural ceràmic commemoratiu de la Trobada 2019 amb la dansà de Penàguila.
• 11:30 - 13h. Visita simultània d’exposicions:
• 11:30 . Visita guiada de l’exposició d’Enric Morrió “Benillobers als Estats Units d’Amèrica 1860-1920” a la Casa del Metge.
• 12:15 . Visita guiada de l’exposició de Telers de Rafael Julià a la Llar Jove. I inauguració de l’exposició “50 anys d’escola en valencià.
• 12.15 h. Taller de Muixeranga amb la Penyeta Blanca per a xiquetes i xiquets a la plaça l’Omet.
• 13:00 h. Concert de la Banda Jove a la Plaça l’Omet.
• 17:30 h. Cercavila dels centres acompanyada de cabuts i la colla muixaranguera Penyeta Blanca.
• 18-20:00 h. Tallers, fireta, unflables i jocs populars.
• 18-20:00 h. Visita simultània d’exposicions:
• 18:00 h. Visita guiada a l’exposició d’Enric Morrió “Benillobers als Estats Units d’Amèrica 1860-1920” a la Casa del metge.
• 19.00 h. Berenar popular. Visita guiada de l’exposició de telers de Rafael Julià a la Llar Jove.
• 18:30 i 19:30 h. Contacontes Lorena Comín a l’Auditori.
• 20.00 h. Actuació de Dani Miquel a l’escenari.
• 21:00 h. Cançó de la Trobada i Salutacions.
• 23:30 h. Correfocs dels Dimonis Rafolins d’Alqueria d’Asnar (Inici a la Plaça de l’Església).
• 00.30 h. Concerts: Allioli i Cactus.
Banner
Banner
Mar Mie Jue
comarcal.net. guía intercomarcal d’actualitat i comunicació. L Alcoia · El Comtat · La Vall d´Albaida · La Foia de Castalla
Copyright © 2008 comarcal.net. Todos los derechos reservados. Aviso Legal
web design nandroid